For the Wicked, Trust Your Heart EP (2015)

by Gabriel Szünder

În măsura în care metalcore-ul reprezintă încă actualitatea în lumea metalului – și, la o adică, o reprezintă, fie că ne place, fie că nu (mie de exemplu nu), căci nu a apărut în ultimii cincisprezece ani nici o mișcare muzicală măcar de nivel middleground care să fi fost acreditată ca trend – se poate afirma, fără teama de a greși, că For the Wicked e o trupă cum nu se poate mai actuală. EP-ul care face obiectul acestor rânduri (și al cărui titlu amintește într-un mod deconcertant de un vechi șlagăr Roxette) e un triumf al sincronismului, capabil să-ți inspire acel sentiment de satisfacție că, iată, există și la noi formații la fel de cool ca în America sau în orice altă țară a lumii civilizate. Sigur, pentru a fi atât de conectat la actualitate, e musai să fii cu jumătate de pas în urma ei, astfel că cineva ar putea eventual să se întrebe ce dracu’ nevoie avem noi de încă o trupă de metalcore, dar chiar și o persoană atât de meschină ar trebui să știe să aprecieze măcar faptul că stilul în care FtW a ales să fie pe val nu este djentul.

ftwFor the Wicked nu e doar o formație de metalcore „modern”, cum zice textul promoțional (oare cum o fi metalcore-ul premodern?), e și un fel de supergrup al undergroundului românesc. Membrii FtW mai activează (sau au activat) în trupe ca Guerrillas, 13Rituals, Dirty Shirt, Band for Rent, Divided By Perception și Skullp. Asta explică probabil și calitatea excepțională a EP-ului Trust Your Heart. Deși par perfect spontane, compozițiile sunt atât de bine asamblate, încât, dacă n-ai știi că e vorba de un debut, ai putea să juri că cei cinci muzicieni au în spate ani buni de cântat împreună. Piesele nu dau în orice caz deloc impresia de work in progress. Ele par a fi fost compuse nu pentru un demo, ci pentru un album. Betrayed, în particular, va rămâne, cred, în repertoriul live al formației pentru mult timp de acum înainte.

În plus, EP-ul sună dumnezeiește. Merită amintit că materialul a fost masterizat în America de nimeni altul decât de Joey Sturgis, producător și inginer de sunet cunoscut pentru colaborările sale cu greii metalcore-ului internațional (v. Asking Alexandria, Emmure, The Devil Wears Prada, We Came as Romans etc.) Chestia faină e că Trust Your Heart nici nu prea rămâne în urma unor materiale ca To Plant a Seed sau Stand Up and Scream. Decât cel mult cantitativ.

(text apărut pe metalfan.ro)

Advertisements