Negative Core Project, Silence is Betrayal (2015)

by Gabriel Szünder

Silence is Betrayal, al doilea album Negative Core Project adică, începe cu un insert din Network, celebrissimul film al lui Sidney Lumet din 1976. Este vorba bineînțeles de un fragment din „marele” discurs al personajului principal, Howard Beale. O fi filmul vechi de vreo patruzeci de ani, dar supărările lui Beale nu și-au pierdut deloc actualitatea. It’s a depression – da. Everybody’s out of work or scared of losing their job – da. The air is unfit to breathe and our food is unfit to eat – sigur că da. Etc.etc. I want you to get up right now – își încheie Howard tirada – sit up, go to your windows, open them and stick your head out and yell – „I’m as mad as hell and I’m not going to take this anymore!” Căci, vedeți dumneavoastră, tăcerea înseamnă trădare. Sentința asta, care dă și titlul LP-ului, nu mai provine de la Beale, ci – aflu și eu dintr-un interviu – de la Martin Luther King Jr. Pentru a contextualiza puțin chemările acestea la revoltă, excelentissimul videoclip la Save the Fucking Puppies folosește filmări ale unor indignări publice ceva mai apropiate de noi în timp și spațiu. Din oferta bogată de evenimente de acest fel au fost alese protestele stradale de la București din decembrie 2011 – ianuarie 2012, cele legate de Roșia Montană și Pungești din 2013, respectiv cele de la Kiev din ianuarie – aprilie 2014.

4506Silence is Betrayal e, deci, un album politic. Clipul, se afirmă în același interviu, a fost gândit ca „un semnal de trezire pentru tânăra generație”. Se vor trezi? Nu se vor trezi? Cine știe. Face și artistul ce poate. În cazul de față un produs (aproape) perfect al protestcore-ului. Unul care îndeamnă la rezistență prin intermediul citatului, transformă revolta în imagine (a revoltei) și îneacă furia sănătoasă în metafore. Cam asta-i problema cu arta, că acționează ca un diluant al indignării. Dacă ești de exemplu un țărănoi subliterar din New York îți poți permite să spui lucrurilor pe nume. Cam așa: Once you fear the fucking cops, supposed to run from us / They serve and protect, that’s what we’d expect / But that’s not what we get (v. Agnostic Front, Fear the Police). Dacă, dimpotrivă, ești un poet de limbă engleză din România, îți va ieși desigur ceva mult mai sublim, mult mai abstract. Ceva de genul: Broken, my beaten body will not answer me / My travels were so very long, has it been years or centuries / And what’s with this madness? (v. Negative Core Project, Come With Me If You Want to Live). Ce vreau să spun e că textele pieselor de pe SIB nu au absolut nici o legătură cu toate acele instituții, mecanisme politice, practici sociale etc. din România la care ar merita să urli. În forma în care se prezintă, ele ar putea foarte bine să fie despre Panem. The maggots, the vermin, the shark-faced man (precum și alte figuri teratomorfe) se află în poziții de putere, opresiunea e cruntă, suferințele sunt multe și mari. Tunelul e lung și luminița de la capăt abia dacă pâlpâie. Să salvăm măcar futuții de cățeluși!

Când scriam mai sus „aproape” perfect, mă refeream la faptul că soundul discului nu prea se ridică la înălțimea situației. Și e păcat. Genul acesta de thrash-metalcore übercomplex ar trebui să aibă parte de un sunet mai profesionist. Pe de altă parte, compozițiile NCP trebuie ascultate oricum de mai multe ori și sunt șanse ca după un timp să te obișnuiești cu soundul așa cum este. La un prim contact, LP-ul seamănă într-adevăr cu o orgie continuă de riffuri – întreruptă doar de inserturile audio deja-amintite – dar după un timp piesele încep să-și arate individualitatea. Save the Fucking Puppies este fără îndoială una dintre cele mai percutante, dar Come With Me If You Want To Live are și ea tone de potențial.

Nu îmi place în general să cuantific eforturile artistice – mai ales că multă lume se uită la notă înainte să citească textul – așa că nici optul de mai jos nu trebuie luat neapărat în serios. După ce voi fi auzit piesele astea live, mă voi simți probabil îndemnat să upgradez albumul la 9.

(text apărut pe metalfan.ro)

Advertisements