Endless Pain, Cosa Nostra (Banksville Records, 2015)

by Gabriel Szünder

Nu e probabil – cred, sper – necesar să specific, dar o voi face totuși: Endless Pain e titlul unui album clasic al thrash metalului european, mai precis al primului LP Kreator, apărut în 1985. Acesta este propriu-zis discul care a pus bazele thrashului în Europa. Mă rog, unul dintre ele. Când o formație își alege un astfel de nume, o face fără îndoială ca o declarație de intenții. Trupa italiană Endless Pain cântă într-adevăr thrash și o face de vreo cincisprezece ani. Primul album Endless Pain a apărut în 2005, adică exact la douăzeci de ani după Endless Pain. Cosa Nostra este al cincilea. (Sau al patrulea, căci Course Of Hate din 2009 pare a fi mai degrabă un EP.)

epDincolo de o predilecție evidentă pentru hate, violence și war, Endless Pain nu are foarte mult de-a face cu Kreator. Simpatiile formației par să se îndrepte spre thrashul ceva mai tehnic de factură americană. EP nu poate fi totuși încadrată în curentul neo-retro-thrash și asta deoarece muzica făcută de băieții din Brescia nu sună deloc retro. Prin comparație cu un Bonded by Blood, să zicem, ea sună de-a dreptul modernist. Motivul îl reprezintă elementele death, care constituie o parte semnificativă a soundului Endless Pain. Murder of Honor, a cincea piesă a noului LP, duce de exemplu cu gândul la Morbid Angel, de unde se vede că trupa italiană e interesată de latura mai complexă a death metalului. Se află cu toate acestea pe Cosa Nostra și câteva compoziții mai directe, cea mai captivantă dintre ele fiind Good Fuckin Fellas, care amintește oarecum de Pantera. Per total se poate totuși spune că membrii Endless Pain nu sunt foarte preocupați de rescrierea regulilor thrash metalului. Pe acestea le cunosc însă foarte bine. Piese ca Evil Empire (Cosa Nostra) ar trebui în principiu să-i satisfacă și pe cei mai hardcore fani Metallica.

Tema centrală a albumului Cosa Nostra e desigur mafia italiană, respectiv crimele comise de acești Italian bastards, cum îi numește, într-un mod destul de incorect politic, textul promoțional. Introul, botezat 23 Maggio 1992, face de pildă trimitere la ziua asasinării procurorului Giovanni Falcone. Scurta compoziție are, așa, o atmosferă de Nașul (ăla a lu’ Coppola), dar în rest concepția LP-ului nu prea se reflectă în muzică. Și e păcat. Ar fi putut să iasă o chestie interesantă.

Cosa Nostra poate fi descărcat gratis de pe site-ul oficial al formației. Aș zice că merită.

(text apărut pe metalfan.ro)

Advertisements