Times Of Need, The Road To Nowhere EP (2014)

by Gabriel Szünder

La ce bun poeți în vremuri sărace, se întreba Hölderlin în urmă cu vreo două sute și ceva ani, într-un vers celebru tradus de obicei în engleză prin What use are poets in times of need? Nu de aici provine totuși numele trupei clujene responsabile pentru EP-ul The Road To Nowhere. El a fost inspirat de meditațiile lui Gene Simmons legate de – presupusa sau reala – moarte a rockului. Cel puțin dacă am înțeles eu bine cele spuse de Răzvan Usineviciu în interviul acordat pentru Metalfan. La ce mai e bună într-adevăr muzica rock în aceste vremuri sărace, când lumea abia de mai umblă la concerte și CD-uri nu cumpără decât o mână de ciudați?

La ceva o fi bună, altfel nu ar mai face tineretul muzică decât pe laptop. Nici măcar Gene nu cred că m-ar contrazice în acest punct. Lumea s-a și supărat cam fără sens pe el. Până la urmă nu a făcut săracul decât să formuleze o observație de bun simț. Tot o observație de bun simț e și cea a lui Răzvan din interviul mai sus amintit, după care în România e nevoie de ceva nou. (În România întotdeauna e nevoie de ceva nou, de aia se numește România.) Acest nou e de obicei importat și nu inventat, dar sincronizarea se produce măcar cu pași repezi. Un exemplu bun e chiar Times Of Need. Căci, iată, deși formația nu provine din sudul Americii, dar nici măcar din Teleorman, ea practică southern metalul într-un mod cât se poate de convingător. Și perfect profesionist. Mă rog, membrii ToN sunt oameni trecuți prin trupe ca Betrayer, Eyeseered, Pillfed, Clitgore sau Truda, deci nu e vorba totuși de începători.

Din punct de vedere stilistic Times Of Need nu are multe în comun cu Pillfed sau Clitgore și probabil nici cu Betrayer și Eyeseered, deși pe astea nu le cunosc. Cu Truda s-ar putea stabili, la o adică, un punct de conexiune (Pantera), dar e clar că în această formulă cei patru muzicieni încearcă să facă ceva diferit. Ceva ce are mai multe în comun cu Black Label Society decât cu Down. În ce privește ușoarele influențe grunge / post-grunge, ele ar putea fi puse în legătură atât cu Alter Bridge sau Godsmack, cât și cu Luna Amară. Oricum, nu asta e important, ci faptul că formația simte stilul. Steel-ul. Slow southern steel-ul. Piesele Times Of Need sunt masive, soioase, au tracțiune și au atitudine. Una dintre ele (Liar, neinclusă pe EP) are chiar și un videoclip.

M-aș hazarda să susțin că The Road To Nowhere este unul dintre cele mai bune materialele românești de debut ale anului 2014.

(text apărut pe metalfan.ro)