We Will Rise, We Will Rise EP (2013)

by Gabriel Szünder

A We Will Rise zenekarról a következőket érdemes tudni:  2009 júliusában alakultak. Tatabányán. 2011-ben megnyerték a XVI. Peron tehetségkutató fesztivál különdíját. 2013-ban kiadták az első lemezüket, ami egy házi készítésű, az együttes nevét viselő, fizikai, de mp3 formátumban is létező EP. Utóbbi változatban az anyag ingyen letölthető. (Érdemes.)

Ezeket információkat a Facebookról szedtem össze, de van különben közös múltunk a bandával, mert tavaly láttam őket élőben is, egy erősen underground jellegű esemény keretében. Élveztem már akkor is az We Will Rise harapós zenéjét, de még jobban tetszett, hogy jó adag humorral adták elő magukat. Ami azért nem ment a profizmus kárára. Apropó humor, a zenekar nemrég előállt az EP nyitónótájának, a Cédrusnak a Gangnam verziójával.

A WWR tagjai modern metálként határozzák meg a stílusukat, és ehhez nincs is mit hozzátenni. Ez többek között azt jelenti, hogy vannak a zenében dallamos death elemek is, de a név ellenére, a We Will Rise-nak nincs kimondottan sok köze az Arch Enemyhez. Bár a Cédrus, illetve a Minden ami szép volt kicsit abba az irányba tapogatóznak. A WWR zenéje az Enemynél azért jóval thrashesebb. A Cédrusban van groove is rendesen, a másik dal meg egy elég sürű szerzemény. Az Ébredj egy hasonlóan összetett nóta, sőt talán ez a legkomplexebb az öt közül. Az Amokban és a Mielőtt elsodor az árban már alig van death metal, a dallamos énekrészek alapján ezeket akár metalcore-osnak is lehetne nevezni.

Mindent összevetve, meglehetősen változatos az EP, ha az ember nagyon akarja még némi djentes riffelést is felfedezhet rajta (én például nem nagyon akarom). A lényeg, hogy a különböző „modern” metal elemek karakteres nótákká állnak össze. Az egyetlen probléma, hogy a „tiszta” ének helyenként sántít egy kicsit. (Például az Amokban). Pedig jó dallamokat írt amúgy a banda. Meg szerintem az ilyen zene jobban szól angolul, de ez senkit sem kell, hogy zavarjon.

Egy konkurens webzine szerint, a We Will Rise EP-re felkerült dalok „mindegyike azt az öncélú zenei megnyilvánulást igyekszik kifejezni, amit legegyszerűbben metal-életérzésnek nevezhetünk.” Ez jó, ezt szeretjük. Az öncélú megnyilvánulásokat is, de pláne a metal életérzést.

Advertisements