Exterminating Angel, S/T (2013)

by Gabriel Szünder

Mátyásnak, az Exterminating Angel gitárosának van egy blogja, ahol ilyeneket lehet olvasni: „egy régi beszélgetés / én: neked is punk rock saved my life? / nemén: nem, nekem a punk rock tette tönkre az életemet. túlságosan kinyitotta a szememet”. Milyen tanulságot lehet ebből levonni? Hogy az Exterminating Angel tagjai komolyan veszik a punk zenét, pontosabban, hogy számukra a punk több mint zene: attitűd, állásfoglalás, „életérzés”, mozgalom. Bár a névből nem derül ki, már első pillantásra is nyilvánvaló, hogy az EA egy politikus banda. A lemez kellemesen old school borítójára még szegény Ferenc pápa is rákerült, és a számcímek között olyanokat lehet találni, hogy Lack Of Interest Is Fascism vagy Pro-Gay Marriage Song. A csapat Facebook oldaláról kiderül, hogy nemrég részt vettek a Food Not Bombs nevű antikapitalista vegetáriánus szervezet egyik megmozdulásán. Ez mind jó és szép. Egy hardcore punk együttes pont így kéne kinézzen.

Nincs amúgy sok információ a bandáról a neten, de hosszas kutakodások után ráakadtam egy elég érdekes szövegre, egy szociálantropológiai tanulmányra a magyar hardcoreról (!), amit egy bizonyos John M. Brezny készített a Central European University számára. Brezny elvtárs mindent tud az Exterminating Angelről. Például hogy a név egy régi Catharsis nótára utal, meg egy „mexikói szürrealista filmre”. (Gondolom Luis Bunuel híres-nevezetes alkotásáról lehet szó). Hogy Mátyás négy budapesti punk alakulatban érdekelt (többek között a Think Againben), hogy Benedek, az Angel énekese, kezdetben, midőn Londonban élt a szüleivel, klasszikus rockot (Beatles, Stones, Hendrix), illetve heavy (Maiden) és black metalt (Cradle Of Filth) hallgatott, és hogy a punkot csak később fedezte fel. Ez nem éppen mellékes információ, mert az Exterminating Angel a hardcore punk egy metalosan súlyos változatát játssza. Nagyjából a Converge felfogásában.

Abban különben nem tudok egyetérteni Johnnal, hogy a punkban az angol nyelv az ellenállási ideológiák közvetítésének eszköze. Vannak hardcore bandák, amelyek az angollal együtt átvesznek egy rakás absztrakt formát és szimbólumot, anélkül, hogy ezeknek közük legyen bármiféle konkrét társadalmi valósághoz. Az Exterminating Angel természetesen nem ilyen.

Az S/T Dick Lucas, a Subhumans énekesének egy zseniális monológjával kezdődik, és a Mickey Mouse Is Dead című Subhumans feldolgozással ér véget. Mit mondjak, az EA verziója jobb mint az eredeti. A zenekar saját számai közül nekem az Everyday Ritual a kedvencem, de odacsap a többi is rendesen. A minőségi zajongás kedvelői igazán nem találhatnak semmi kivetnivalót bennük.

Advertisements