Red Fang, Whales And Leeches (Relapse, 2013)

by Gabriel Szünder

A zseniális low budget videók nagymesterei visszatértek a harmadik nagylemezükkel. Utánanéztem egy kicsit, hogy fogadta a nemzetközi szaksajtó a Whales And Leechest, és feltűnt, hogy a legtöbb kritika a Prehistoric Doggal kezdődik, és azzal ér véget, hogy a recenzens leszólja az új albumot. Vajon miért? Volt netán aki azt hitte, hogy a Red Fang a következő    Mastodon lemezt fogja megkomponálni?

A Prehistoric Dog különben megmutatta milyen rizikós dolog a YouTube sztárság. A klip tényleg felhívta a figyelmet a Red Fangre, de annak ellenére, hogy a csapat azóta is igyekszik az elvárásoknak megfelelni – az új album Blood Like Cream nótájához forgatott zombies filmecske is megfelelően vicces –, biztos számukra is nyilvánvaló, hogy az ilyesmi hosszú távon nem működik.

Másfelől, az lett volna az igazán nagy hiba, ha a portlandi zenészek megpróbálják most elkészíteni a definitív Red Fang mesterművet, huszonhét vendégzenésszel és negyedórás opuszokkal. Szerencsére nem ez történt, a Fang indies-punkos, beleszarós hozzáállása nem változott. Ha jól tudom, a Whalesen Mike Scheidt, a Yob-Vhöl vokalista az egyetlen vendégzenész (ő a Dawn Risingban énekel.). Nem jó az, ha egy ilyen együttes túl komolyan veszi magát. A Wolfmother például így tette tönkre a második albumát.

Szóval Aaronék nem akartak semmit sem bizonyítani, egyszerűen csak felvettek egy új sorlemezt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Whales And Leeches unalmas. Vagy hogy egysíkú.Vannak rajta pofonegyszerű stoner –punk himnuszok (pl. Blood Like Cream, This Animal), de ezek maximum a felét teszik ki. A Behind The Light és a Dawn Rising már komplexebb szerzemények, kicsit pszichedelikusak, ez első valahogy hawkwindesen, a másik meg inkább sabbathosan. A Failure kicsit furcsa, nagyjából úgy ahogy a Queens Of The Stone Age tud furcsa lenni, az 1516-ben meg van némi Torche-os rafinéria. Az Every Little Twist egy szolid, tempós rocknóta, és nagyon jól mutat a lemez végén.

Aaron Beam azt nyilatkozta egy interjúban, hogy nem érdekli mennyire lesz sikeres a Whales And Leeches, mert számukra már az is siker, hogy szeretik az albumot, hogy képesek élvezettel végighallgatni. Kedves hozzáállás.