The Safety Fire, Mouth of Swords (InsideOut, 2012)

by Gabriel Szünder

Hihetetlenül gyorsan elkészítette a The Safety Fire a második nagylemezét. Még két év sem telt el a Grind The Ocean megjelenése óta, és már itt is van a Mouth of Swords. És micsoda változáson ment keresztül a zenekar! Tizenöt hónap alatt annyit fejlődtek, mint mások öt év alatt.

Nem mondom, hogy naponta hallgattam a Grind The Oceant, de azért elég jól emlékszem rá, és ott a banda jazzel sűrűn átszőtt „modern” prog metalt játszott, óriási lelkesedéssel és a hallgatót egyáltalán nem kímélő módon. Egy hang nem sok, de annyi jazz sincs az új lemezen. Kicsit tényleg arról szólt a debütalbum, hogy Dez Nagle-ék a világ legbonyolultabb témáit is csak úgy kirázzák a kabátujjukból, de ez akkor is meglepő. Pontosabban, gondoltam, hogy ebbe ez irányba fog elindulni a csapat, csak azt nem, hogy ilyen sebességgel fognak haladni. Gyakorlatilag biztosra vehető – írtam annak idején a Grindról –, hogy a közeljövőben az együttes tagjai felfedezik majd a dallamok fontosságát és összehoznak egy „dalközpontú”, „letisztult” albumot. Ez is történt. Ki nem szeret próféta lenni a saját hazájában?

A Grind The Ocean nagy ritkán úgy szólt, mint egy túlpörgetett Dream Theater, de ez ugyancsak a múlté. A Safety Fire zenéjének javított kiadását egyenesen le lehet vezetni a Fates Warningból és a régi Queensrycheból. Mintha a Dream Theater sosem létezett volna. Mellékesen szólva, ha a Todd LaTorre-féle Queensrycheba félig annyi energia szorult volna, mint a Safetybe, a világ egy sokkal boldogabb hely lenne. Arról nem is beszélve, milyen felüdülést jelent a Mouth Of Swords az olyan ál-prog bandákhoz képest, mint az Orphaned Land.

Első hallásra még mindig nem könnyű megkülönböztetni egymástól az SF számokat, de ez nem is az a fajta zene. A lemez groove-os sodrása viszont képes egyből elkapni a hallgatót. A Beware the Leopard (Jagwar)-ban, van némi death metalos beütés – a Between the Buried and Me-s Tommy Giles Rogers vendéghörgésének köszönhetően –de általában inkább az jellemzi a Mouth Of Swords dalait, hogy virtuóz módon keverik a pengeéles riffeket és a rafinált dallamokat. Erre talán a Glass Crush a legjobb példa, ami az album első kislemeznótájaként lett bemutatva.

Hacsak nem történik valami előreláthatatlan katasztrófa, a Safety Fire a következő évtized prog metal színterének egyik fontos tényezője lesz.

Advertisements