Anonym Project, Forma 1 és húsleves EP (2013)

by Gabriel Szünder

El nem tudom képzelni, miért akarna valaki Anonym Projectre keresztelni egy rock bandát. A Zenekar név foglalt volt? Mondjuk annyi előnye van az Anonym Projectnek, hogy akármilyen irányzatváltoztatást elvisel. Egy AP játszat éppen free jazzt vagy triphopot is. Másfelől, az EP címének kiválasztása az isteni inspiráció egy áldott pillanatában történhetett. Ez a Forma 1 és húsleves egyszerűen lekörözhetetlen. A dalszövegek nem kevésbé intelligensek. Ezt most pontosítom, nehogy azt higgye valaki, hogy a szarkazmus beszél belőlem: az Anonym Project üdítően intelligens dalszövegei a magyar altrock legjobb hagyományait követik. Ráadásul kitűnően passzolnak Holdosi Zsolt cinikusan blazírt, antikatartikus hangjához. Vagy fordítva.

A Húsleves az AP első EP-je. Ha jól értettem. A mosonmagyaróvári trió sem szórja éppen két kézzel az információt. Minden esetre nem úgy szól a Húsleves, mint egy debüt cucc. Mint egy „szárnypróbálgatás”. A számok nem csak külön-külön erősek, de együtt véve is egy koherens anyagot eredményeznek. Negyed óra az egész, de van karaktere. A szó szigorú értelmében nem punk a zene, de van egy punk filingje (ld. cinikusan blazírt, antikatartikus). Bár a Boldog vagy talánban van zongora. A zongora meg nem punk. Mégis, egyes számokat valamilyen szinten az Alkaline Trioval lehetne rokonítani. Pláne a Zöld napokat. A Hitelt meg a Therapy-val. Bár az Anonym Project tagjai állítólag nem is hallottak a Therapyról (WTF? Mosonmagyaróváron nem volt Music Television?). A Hitel és a Zöld napok között hallható három dal az alterockosabb fajtából való, éspedig a hazai alterock fajtájából. A Figurázom és a Boldog vagy talán melankolikus hangvételű szerzemények, szégyentelenül szürrealista szövegekkel („Tegyél fel fejben egy lemezt, amin nincsen más csak a szél hangja”, „Én meg magas fűben fekszek meghalni, a bőrömből vitorlát készíts” stb.). Ebben a két esetben különösen jól látszik, hogy a szövegek mennyire megdobják az AP  dalokat.

Nem világfelforgató, de kellően eredeti zene található a Forma 1 és húsleves EP-n. Kellően intelligens. Kellően szórakoztató.

Advertisements