Seventribe, Reborn EP (2013)

by Gabriel Szünder

A Seventribe EP egy Lex Styx című instrumentális tétellel kezdődik. A két Mike nevű dobos – Mike Thaison (höhöhö) és Mike Jr. – szórakozik itt el, mindenféle elektronikus zajok kíséretében. A Seventribeban nagyon sok zenész játszik. Nyolc. Gitárosból például három is van. Ez szokatlan, pláne a hardcore műfajon belül. Zajongani kisebb létszámban is lehet. Eddig nem ismertem különben az együttest és az ilyen furcsaságok alapján azt hittem az elején, hogy majd a hardcore punk újradefiniálásának leszek a tanúja.

Á, dehogy. Szó sincs zenei forradalomról. Másfelől, hallottam már a Seventribenál sokkal unalmasabb hardcore alakulatokat is. Érdekes módon az EP úgy lett összerakva, hogy helyett kapott rajta két new schoolosabb (Be Reborn, Make Me Dead) és két old schoolosabb dal (Takedown Syndrome, The Aftermath). Ez nem hiszem, hogy azért van, mert a zenészek határozatlanok a zenei irányzatot illetően, talán inkább azért mert megpróbálják kihasználni a stílus által kínált lehetőségeket. A félreértések elkerülése végett, az old school itt nem a Sepultura-Biohazard vonalat jelenti. Van is a Seventribe zenéjének valami európai jellege. A sound meg nagyon is aktuális. Minden esetre, a Be Reborn és a Make Me Dead egy-egy metalcoreos refrénnel lett ellátva, a másik két szám viszont tiszta energia és agresszió. Egyik nóta sem rossz, de Takedown Syndrome és az The Aftermath féktelensége egyszerűen lenyűgöző. El tudom képzelni mit művelhet a nyolcas a színpadon, mikor élőben darálja le valamelyiket a kettő közül.

Nem tudom, hogy írtak az emberek régen lemezkritikát – lehet majd megkérdezem valamelyik tapasztaltabb kollégát –, de én a netről szoktam összeszedni az információkat a bandákról. A Seventriberól sajnos így nem lehet sokat megtudni. Pedig van Facebook oldaluk is, meg honlapjuk is. Az biztos, hogy svédek. Ha jól értettem, ezen az EP-n kívül volt nekik egy másik 2009-ben, meg egy nagylemezük 2007-ben (Aggro Necesse Est). Mindkettő ingyen letölthetőek. Érdemes.

Advertisements