My Hands In Chains, Demo (2013)

by Gabriel Szünder

A My Hands In Chains a román és a magyar nép baráti összefogásából született Marosvásárhelyen, három-négy évvel ezelőtt. A bandát egy Mihai Manache nevű gitáros alapította, „miután már több viszonylag komolyabb zenekarban játszott”. Az nem derül ki az együttes bemutatkozó szövegből, hogy milyen „viszonylag komolyabb” zenekarokról van szó, így tehát a legvadabb feltételezések is megengedettek. Engem például kíváncsivá tett, hogy ki lehet a román metal szcéna eme titkos fegyvere, úgyhogy megpróbáltam utánakeresni a neten. Nulla eredménnyel.

Első ránézésre az MHIC csomag a megengedettnél több amatőrizmust sejtetett. Tartottam is a recenzió megírásától, mert hát a fene sem szeret rosszat mondani kezdő együttesekről. Én legalábbis nem szeretek. Aztán kiderült, hogy kár volt izgulni. Nincsenek nagy problémák a demóként beküldött dalokkal. Nincs bennük valami sok fantázia, de alapjában véve koherensek. Ha nem is a nagy művészi érzék, de valami összetartja őket. A My Hands In Chains által játszott zene lényegében „modern” metal – azaz olyasmi, ami utoljára tíz évvel ezelőtt volt modern – de van benne elég thrash ahhoz, hogy élvezhető legyen. Ez pláne a Wake Me Up és a Why című dalokra érvényes, azaz a demo felére. Simon Ors (Örs?) dalnok sajnos nem egy Phil Anselmo, pedig egy erőteljesebb énekhang jót tett volna a daloknak.

Valami miatt Romániában a thrash sosem indult be rendesen, és ez jó hír Manache mester és csapata számára. Van ott bőven hely, az olyan zenekarok számára minta  a My Hands In Chains.

Advertisements