Long Road, Álmatlanság EP (2012)

by Gabriel Szünder

A Long Road nem egy régi együttes – 2010-ben alakultak Budapesten –, de a létezésük alig három éve alatt már egy egész sor jó dolog történt velük. Felléptek pár fajsúlyos magyar bandával (Omen, Ego Project, Kalapács stb.), majdnem játszottak Blaze Bayley előtt, felvettek egy videoklipet. Végül – és talán első sorban – tavaly elkészítették az Álmatlanság EP-t. Ja, meg rendeztek egy „Long Road szépe” szépségversenyt. Hiába, öröm lehet rock zenésznek lenni.

Az Álmatlanság klipje egy erősen underground, majdhogynem punk hangulatú filmecske. Olyannyira, hogy ha az ember hang nélkül nézné, azt hihetné hogy a zenekar valami Motörhead-szerű proletár-rockot rockot nyomat. Pedig nem. Annak épp az ellenkezőjét. Nem punk a Long Road zenéje, de attól még, dicséretére legyen mondva, nagyon távol áll az aktuális mainstream tendenciáktól. Az Álmatlanság EP négy, szépen kidolgozott dallamos heavy metal – hard rock szerzeményt tartalmaz. Nagyon nagyjából az Eden’s Curse vonalán mozog a csapat, némi AOR beütéssel, de a magyar hard rock és heavy metal hatása is tisztán kivehető. (A LR készített is egy Edda feldolgozást.) A hangsúly tehát a feelingen és a megjegyezhető dallamokon van, nem a hatásvadászaton, vagy a kísérletezésen. Másfelől, a Long Road nem egy retro alakulat. Szerencsére az EP hangzása sem lett a nyolcvanas évekhez igazítva. Nem is lett volna valami sok értelme, de ennél a fajta zenénél néha megjelenik egy ilyen kísértés.

A fentiek ellenére, az EP elég bizarr módon kezdődik. A Hajszát, ki tudja miért, egy dance-trance intro vezeti be. Ezt leszámítva viszont, a gitár és a billentyűs hangszerek közötti együttműködés a melodikus rock-metal legszebb hagyományait követi. Ráadásul Nachladal Tamás személyében az együttes egy nagyon jó hangú énekessel rendelkezik, ami ebben a műfajban gyakorlatilag elengedhetetlen. Ami ellenben nem feltétlenül jellemző a stílusra, a szövegek kimondottan filozofikusak. Érdekes például, ahogy a Méreg esetében a nagyívű dallam párosul az apokaliptikus hangvételű dalszöveggel. Szóval,a Long Road távol tartja magát a megtört szívek témakörétől.

Az idén állítólag kijön a Long Road debütáló nagylemeze is. Az Álmatlanság alapján ítélve, érdemes lesz meghallgatni.

Advertisements