Guerillas, Together Forever Stronger EP (2012)

by Gabriel Szünder

Van egy dolog, ami zavar a romániai hardcore együtteseknél. Csak egy, de az nagyon. Olyan zenészekre gondolok, akik egy az egyben átveszik a hardcore attitűdöt – amihez ugye hozzátartozik a keménykedés, az „összetartás”, meg az odamondogatás – de aztán meg is ragadnak ezen a szinten. Első sorban meg kell jegyezni, hogy itt leginkább a Biohazard – Max Cavalera iskola tanítványairól van szó, a Black Flagről mintha senki sem hallott volna. Másodsorban – és ez sokkal fontosabb – ezeknek a bandáknak a dalai valójában senkiről nem szólnak, és senkinek sem mondogatnak oda. Together – kivel? Forever stronger – ki ellen?

Pár évvel ezelőtt megkérdeztem Stauder Rudit, a Legion énekesét, hogy mit gondol erről, és azt válaszolta, hogy számára a hardcore csak egy szimpatikus stílus, hogy távol akarja tartani magát a „politikai ideológiáktól”. Ezzel ellentétben, minden egyes Sick Of It All lemez egy állapotjelentés az amerikai társadalom helyzetéről. Persze, mindenkinek szíve joga, hogy arról énekeljen amiről akar. Ugyanakkor, ez az absztrakt „ellenállás” enyhén szólva nem kimondottan hiteles. Tisztelet a kivételnek. Bár Románia esetében a kivételt gyakorlatilag csak a Mediocracy jelenti.

A új Guerillas dalok szövegei is a szokásos hardcore kliséken kérődznek. We are the voices from behind, People’s lies swap over the truth, Together we stand for each other. És így tovább, és így tovább. Nem számít, hogy melyik sor melyik számból származik, mivel a szövegek probléma nélkül felcserélhetőek egymással. Amúgy a Together Forever Stronger egy ilyen rövidke, három tételes ellenálló dzsembori. Olyan együttesek tagjaival zenélnek itt együtt a kolozsvári gerillák mint a Mushroom Story, vagy az Altar. Pláne a címadó dalban. Ami egy tipikus, nagyon is tipikus Cavalera szerzemény. A Time Will Tell ellenben egy sűrűbb – hovatovább deathmetalos – szám. A középső pozíciót elfoglaló Bring Them Down egy kellemesen reszelős riffel indul, és a Seinfeld-féle (Evan, nem Jerry) ritmikus szövegelést igyekszik egybeszerkeszteni, a Cavalera-féle (Igor, nem Max) dobolással.

Szóval, ez így egy kicsit kevés. A hangzás meg garázs.

Advertisements