Turbonegro, Sexual Harassment (2012)

by Gabriel Szünder

Az utóbbi tizenvalahány évben, a Turbonegro tagjai igazán minden tőlük telhetőt megtettek a kispolgárok hergelése érdekében. Igaz, hogy még a karrierjük elején lemondtak a Nazipenis zenekarnévről, de a Turbojugendből már csak nem engedtek. Szerencsére létezik Szerbiában egy Nazipenis / Anal Gestapo névre hallgató tribute banda, úgyhogy ez a elbűvölő ötlet sem ment veszendőbe. A nácipéniszen kívül viszont tényleg mindent bevetettek: felháborító dalszövegeket, gusztustalan számcímeket, kivételesen nevetséges színpadi megjelenést stb. Az első kettőből van az új lemezen is. Elég csak megnézni a Shake Your Shit Machine című dalt.

Ennyi fantázia megérdemelné, hogy nagyobb hírnévvel jutalmazzák. Hogy ez nem történt meg, az részben valószínűleg azért van, mert a Turbonegro egy norvég zenekar, és Norvégia nem éppen a rock n’ roll epicentruma. Aki arrafele sokkolni akar, az általában templomokat gyújtogat. Ehhez képest a Turbonegro tényleg egy konzervatív együttes. Másfelől, a Nashville Pussy például egy amerikai banda, és belőlük sem lesz már Kiss. De hát, ahogy azt már Blaine Cartwright is megmondta, a rock n’ roll manapság már alig érdekel valakit. Ez a probléma. Mondjuk, azt is túlzás lenne állítani, hogy Turbonegro ténykedésére senki sem figyelt fel. Az új lemezről még a The Guardianban is jelent meg kritika. Egy kimondottan pozitív hangvételű kritika.

Tavaly óta, az együttes egy új énekessel dolgozik. Szerintem ez semmit sem rontott a Sexual Harassment minőségén. Tony Sylvester ellen maximum annyit lehet felhozni, hogy nem olyan ronda, mint Hank von Helvete. A lemezt nyitó két dal először valahogy mégis elment mellettem. Pedig visszahallgatva, az I Got A Knife egy igazi agyzsibbasztó TRBNGR sláger. Mármint, a szó jó értelmében. A harmadikként érkező Shake Your Shit Machine viszont egy akkora Stones – Iggy Pop őrület, hogy az tényleg rögtön hat. A Stooges mindig is ott volt a Turbonegro zenéjében, de a Rolling Stones hatása mintha eddig nem lett volna ennyire nyilvánvaló. Vagy csak én nem figyeltem eléggé. Minden esetre, az én szempontomból, már a Shit Machine is eladja a lemezt.

A sokkal hard rockosabb Mister Sister a másik tökéletes mocsok-sláger. A Dude Without A Face hasonló felfogásban készült, és az sem valami puhapöcs dalocska. Punk kategóriában a TNA (The Nihilistic Army) üt nagyot. Ez szövegileg is nagyon el van találva. Mások úgy tűnik a You Give Me Wormsban láttak potenciált, az első klip ugyanis erre készült.

Annyi rosszat hallottunk az utóbbi években a szexuális zaklatásról, épp itt volt már az ideje, hogy valaki a helyükre tegye a dolgokat.