Billy Talent, Dead Silence (Warner / Roadrunner, 2012)

by Gabriel Szünder

Néha hiányoznak azok a napok, amikor az MTV-n még zene ment, és naponta negyvenszer leadták ugyanazt a slágert. Aki végignézett egy klipet az MTV-n, tudhatta, hogy vele együtt több száz ezren nézték végig, és ezek közül jó páran pénzt is lesznek majd hajlandók áldozni a CD-re. Volt az egésznek egy közösségi jellege. Kicsit más volt, mint a youtubeon kikeresgélni a klipeket és magányosan élvezkedni velük.

Ebben a helyzetben nem csak a rajongók, hanem az együttesek is veszítenek. Ma már mindegy ki mekkora nótával áll elő, akkora hatása mint a Smells Like Teen Spiritnek biztos nem lesz. Itt van például a Billy Talent és A Viking Death March, az új lemez második száma. Az a legkevesebb, hogy átlagon felüli. Maga a tökély ez a nóta. Ha valami, akkor a A Viking Death March tényleg megérdemelné, hogy az MTV, vagy bármilyen más média csatorna beleverje az emberek fejébe. A Billy Talent meg  megérdemelné, hogy a huszonegyedik század elejének egyik legfontosabb rock zenekaraként legyen számon tartva. Más együttes egyszer tíz évben ha összehoz egy olyan kaliberű dalt mint a Viking Death March, a Dead Silencen meg van több is. A Man Alive feltétlenül, de valószínűleg a Stand Up And Run, meg a Cure For The Enemy is. Ilyen emberfeletti dallamérzékkel rendelkező zenészek talán csak a Museban és a My Chemical Romanceben vannak manapság.

Benjamin Kowalewicz azt nyilatkozta az új lemezről, hogy ez most „teljesen más” lesz mint az eddigiek. Az akusztikus, folkos intro hallatán meg is ijedtem, hogy nagy változások történtek. Szerencsére ez csak a szokásos zenész szöveg, olyan mint a „sokkal dalközpontúbb”, „sokkal keményebb”, meg a többi. Valóban nincsenek a Dead Silenceon Police hatások, de a Show Me The Wayben van egy kis Cure, meg úgy általában new wave. A Billy Talent III-hoz képest, az új album rockosabb is, meg punkosabb is, meg egységesebb is, de az együttes alapjában véve ugyanazt csinálja mint eddig, csak jobban. Abban viszont igaza volt Kowalewicznak, hogy a Dead Silence a Billy Talent I lendületét idézi. Billie Joe Armstrongék szerintem eladnák a lelküket a Sátánnak, ha cserében összehozhatnának egy ilyen lemezt.

Ha lenne még a rock zenének  jövője, a Billy Talent sokat tehetne érte.

Advertisements