POD, Murdered Love (2012)

by Gabriel Szünder

Mindig az épp lefutott trend képviselői a legnevetségesebbek. Ez persze sokszor nem az együttesek hibája. Másfelől, a POD még fénykorában sem volt egy világmegváltó alakulat. Ennek ellenére, a „kinek hiányzik manapság ez a rap metal shit?“ kérdésre nincs kézenfekvő válasz. Igazán várhatott volna a POD még vagy öt évet ezzel a visszatérő lemezzel. Közben talán bepatinázódott volna a nevük. Nem tudom, végül is lehet, hogy az előző When Angels & Serpents Dance számit visszatérő lemeznek. Az Angels és a Murdered Love között eltelt minden esetre négy év.

Valószínűleg véletlenül alakult így, de azok a lemez legélvezetesebb számai, amik vendégénekesek / rapperek segítségével készültek. Az Eyezban Jamey Jasta szerepel –meg nem tudnám mondani miért -, a Murdered Loveban Sick Jacken a Psycho Realmből, a West Coast Rock Steadyben meg Sen Dog, akit nemigen kell bemutatni. Mondjuk, ha meghívták volna Glenn Bentont, az tényleg egy eredeti húzás lett volna. Az Eyez és a Murdered Love két keménykötésű nóta, és tekintve hogy ezek indítják a lemezt, azt hihetné az ember, hogy negyven szórakoztató percben lesz része. A West Coast Rock Steady nem csak Sen Dog miatt jó, hanem mert belecsempésztek egy kis doo-wopot is. Ez már az  eredetiség határát súrolja. A lemezt záró I Am is az OK kategóriába tartozik, még ha olyan is egy kicsit mint egy töketlen Limp Bizkit szám.

És kész. Ha ezt a négy számot felpakolták volna egy EPre, az lett volna annyira jó mint az Ugly Kid Joe Stairway To Hellje. A Murdered Love többi nótája viszont csak az összhatást rontja. A Higher és a Lost In Forever két rutin rap metal szerzemény, egy-egy felvizelt refrénnel. A Babylon The Murderer valami hasonló, kivéve hogy itt Sonny Sandoval megvillantja a jamaikai akcentusát. Mert van neki ilyen is. Némi reggae a Panic & Runban is van. Sőt, abban még punk is. Úgy gondolhatták Sandovalék, hogy ha már nem játszanak senkinek, akkor legalább játszanak mindenkinek. Így történhetett az is, hogy az On Fire gyakorlatilag egy Rage Against The Machine nóta lett, a Bad Boy egy west coast hip hop, a Beautiful meg egy ballada (mondjuk rá).

Bocs, az nem teljesen igaz, hogy a POD nem játszik senkinek. A POD ugyanis egy keresztény rock zenekar. A legrosszabb fajtából. A Murdered Love címadó nótájának annyira idióta a szövege, hogy már ezért is megérdemelnék, hogy kivesse őket az Úr a szájából. Bár Sandoval annyira fenyegetően üvölti bele a mikrofonba, hogy Remember me when you step into your glory / Don’t forget me when you step into your glory, hogy ettől szerintem még Jézusnak is végigfut a hideg a hátán.

Murdered Love alapján azért egy dolgot le lehet szögezni: a Gold Cobra nem is egy rossz lemez.

Advertisements