GUN, Break The Silence (2012)

by Gabriel Szünder

We got a brand new sound, and we’re kicking it all over the town, hirdeti Dante Gizzi az új GUN lemez Lost & Found című nótájában. Így igaz, a glasgowi banda valóban egy új hangzással tért vissza. Új hangzáshoz viszont új image is jár. A címadó dal klipje mintha nem is a GUN, hanem a Maximo Park számára készült volna. Rég elmúltak már azok a napok, amikor egy GUN videóban (konkrétan: Word Up) tucatjával tolongtak a hosszúlábú asszonyok (OK, lányok).

Ha van még valaki aki emlékszik a GUNra, az biztos a Word Up miatt van. Ez ugye egy Cameo feldolgozás volt, egy olyan feldolgozás, amit nem rég még boldog-boldogtalan játszott (utoljára talán a Korn). A GUN tehát rosszabb helyzetben van mint az Ugly Kid Joe. Rájuk is egy dal alapján emlékszik a világ, de azt legalább ők írták.

Visszatérve a Lost & Foundra, óriási slágerpotenciál van a dalban. Ha létezne még az MTV, ami annak idején híressé tette a GUNt, biztos naponta harminckétszer leadná. Egy erős britpop hatású nóta a Lost & Found, a sound tehát tényleg új. Nem valami összetett dal, de csak úgy sugárzik belőle az életöröm. A lemezt nyitó kicsit punkos, kicsit funkos Butcher Man viszont az úgynevezett régi formájában mutatja a GUNt. A No Substitute hallatán azt hittem, hogy megint egy pop feldolgozásra adták a fejüket, hiszen nagyon úgy indul a nóta mint a Betty Davis Eyes (ld. Kim Carnes). Pedig nem az.

Vannak tradicionálisabb hangvételű számok is a lemezen (Running Out Of Time, Last Train), de a dalok többsége így vagy úgy az alternatív rock felé hajlik. Jó példa erre a címadó, a Bad Things, vagy a How Many Roads. Az utóbbi részben olyan mint egy REM ballada. Mindegy hogy ezekről van szó, a sodró lendületű 14 Stationsről, vagy a nagy refrénnel megáldott Innocent Thievesről, minden dal egy telitalálat. Ritkán hallani manapság ilyesmit.

Mikor egy hard rock zenekar indie-alternatív hatásokkal próbálja felspécizni a zenéjét, az általában nem vezet semmi jóra. A végeredmény hard rocknak nem elég élvezetes, alternatívnak nem elég érdekes. Úgy látszik, a GUN a nagy kivétel. Nekik ez maradéktalanul sikerült.

Advertisements