Indefiance, Your Widow (Taboo Music / Itchy Music, 2012)

by Gabriel Szünder

Pár évvel ezelőtt, egy angol nyelvű magazin által készített interjú alkalmával megkérdezték Negrut, a Negură Bunget dobosát, hogy milyen román együtteseket ajánlana a nyugati hallgatók figyelmébe, mert hát a Negurăn kivül senki sem hallott egyről sem. A derék Negru nem egy black metal bandát nevezett meg – pedig van belőlük elég Romániában is – és nem is a születő félben levő folk metal szintér valamelyik szereplőjét, hanem a dallamos doom-deathben utazó Grimegodot. A Grimegodnak elég nyilvánvaló köze van az Indefiancehez, hiszen az Indefiance-et Hoit, a Grimegod egyik alapító tagja hozta létre, nagyjából öt évvel ezelőtt. Egy érdekes véletlen következményeként az egyesek által igencsak várt Indefiance debüt egyszerre jelent meg az egyesek által tizenkét éve várt új Grimegod albummal.

Hogy Hoit miért csapta be maga mögött a Grimegod ajtaját, az most mindegy, de nyilvánvalóan nem azért mert skat vagy bluegrasst akart volna játszani. Az Indefiance is a dallamos doom-deathben utazik. A „vissza a Grimegod gyökereihez” sem lehetett az irányadó elv, mert a két együttes között inkább szellemi rokonság mutatkozik. Még ha nagyobb is lenne a hasonlóság, az Indefiance karakterét akkor is a vérestorkú Vera határozná meg. Sajnos Vera egyben a lemez gyenge pontja is. A monoton mód ahogy végighörgi a dalokat helyenként elég fárasztó tud lenni. A jó hosszú Coldban van némi dallamos ének is, és ennek csak örülni lehet.

Énekesnős, dallamos death metal banda esetében az ember óhatatlanul az Arch Enemyre gondol, az Indefiancenak viszont épp az Arch Enemyhez nincs sok köze. Mikor Hoit zenélni kezdett az Arch Enemy nem volt még sehol, Angela Gossow meg pláne. Van is az Indefiancenak egy ilyen retros jellege, már ha a retro alatt a kilencvenes évek elején dívó trendeket értjük. Az Indefiance zenéjének van egy erős goth beütése is, ami részben Emi (ez aztán a metalos név!) csilingelő szintetizátorfutamainak köszönhető.

Aki van olyan szerencsés, hogy Temesvár vagy Arad környékén lakjon, az a Your Widow összes nótáját ismerheti a koncertekről. Az együttes már jó ideje játssza őket.  Ez egy jó dolog, a daloknak volt idejük érlelődni az évek során. A világ többi részének ajánlható a lemezt nyitó 1936Brainsick páros, az album közepe táján elhelyezkedő Wendigo, vagy a többé-kevésbé slágerként funkcionáló Erratic Existence.

Ahogy ez Európának ezen a részén történni szokott, a hangzás a lemez erejének a kárára megy.

Advertisements