Circus Maximus, Nine (Frontiers, 2012)

by Gabriel Szünder

Nem, a Nine nem a kilencedik Circus Maximus album. Remélem az együttes tagjai nem valami olyasmit akartak szuggerálni mint Sammy Hagarék a Chickenfoot III esetében – hogy a Nine egy akkora előrelépést jelent mintha egyből átugrottak volna hat nagylemezt. Ilyesmiről azért nincs szó. Még az is lehet hogy egyes ősrajongók szerint visszalépés történt. Van az új lemezen is két tíz perc körüli szám, de hol van ez a debüt album címadó dalának 19 percétől?

A Circus Maximust a Symphony X és Dream Theaterhez szokták hasonlítani. Nem véletlenül. A Dream Theatert sok dal visszhangozza a Nine-on is, egy olyan sűrű és összetett kompozíciót mint amilyen a Namaste meg valóban rá lehetne csempészni egy Symphony X hanghordozóra is. És persze a Circus tagjai is olyan jól zenélnek, hogy az már majdnem megárt a zenének. Ugyanakkor a Nine nem csak erről szól. A Used című nóta már inkább a Fates Warning által művelt, karteziánus progresszív metalhoz áll közel. Ezen a szinten azonban a prog, az AOR és a hard rock könnyen összemosódnak. Pont ez történik a Nine esetében is. Az összkép egy nagyon elegáns, a végtelenségig kidolgozott, no sex, no drugs, no rock n’ roll típusú lemezt mutat.

Az csak természetes hogy a Nine zenei gyökerei a nyolcvanas évekbe nyúlnak vissza. Az I Amben még a „like the deserts miss the rain” sor is elhangzik. Szerintem manapság már Jon Bon Jovi sem merne ilyesmit papírra vetni, de a múlt században ő is elkövetett pár hasonló költői remekművet (ld. „like the roses need the rain”). A Game Of Lifeot hallgatva azon gondolkoztam hogy a Prisoners in Paradise után a Europe is elindulhatott volna ebbe az irányba, ahelyett hogy beleálljon a földbe. (Persze abból Bag Of Bones sosem lett volna.) Most épp a Game Of Life a kedvenc számom az új Circus Maximus lemezről, de az igazság az, hogy a Nine közepe táján egyik dal jobb mint a másik. Ugyanolyan élvezettel lehet hallgatni a hard rockosabb The Onet, mint a kevésbé hard rockos Reach Withint. (Apropó nyolcvanas évek, hol van a ballada?).

A Circus Maximus valószínűleg akármikor le tudna gyártani 17 hasonló minőségű lemezt mint a Nine. Jobbat viszont aligha.

Advertisements