Fireflight, Now (Flicker Records, 2012)

by Gabriel Szünder

A Fireflight egy úgynevezett keresztény rock zenekar. Minden amit tudni akarsz a keresztény rockzenéről, de sosem merted megkérdezni, benne van a South Park ezzel foglalkozó részében. Cartman – ha jól emlékszem, de végül is ki más lehetett volna – elmagyarázza ott hogy a keresztény rock úgy jön létre hogy a hagyományos szerelmes dalokban a „bébi” szót Jézus nevével helyettesítik. Olyan versszakok alapján mint a „Come close / Come close and call my name” (Stay Close) ez ráillik a Fireflightra is. A Dawn Michele által vezetett zenekar ennek ellenére egy komplexebb szövegvilággal rendelkezik. Meglepően sok dal szól a félelem lélekromboló hatásairól, ami azért egy komolyabb téma. Aki nem rajong az ilyen fajta zenéért az persze sosem fogja megérteni hogy ilyen szövegeknek mi közük van az a kemény rockhoz. Vagy fordítva. A rockzene egy szórakoztató műfaj, amely nem igazán visel el egy ekkora ideológiai megterhelést. Egy Bob Dylantől, mondjuk, lenyelünk akármit, még egy megtérést is, de a Fireflighttól nem.

Érdekes megfigyelni, hogy, hasonlóan a neoprotestáns apologétákhoz, akik naprakész tudományos és filozófiai információkkal szoktak zsonglőrködni, a keresztény rockzenekarok is legtöbbször a legújabb hangzásokat követik. Mindkét esetben a mainstream kultúra klónozásáról van szó. A Fireflight is a legmodernebb amerikai hard rock hangzást igyekszik reprodukálni, ennek is egy erősen feleffektezett változatát. Tisztán zenei szempontból azt mondanám hogy a Fireflight az Evanescence közönségét célozta meg. A két együttesnek nem csak a soundja hasonló. Bár a neve alapján  akár pornósztár is lehetne, Dawn Michele is egy kimondottan halvérű énekesnő, akárcsak Amy Lee.

Sokat nincs értelme mesélni a Fireflight ötödik nagylemezéről. A Now egy sor álmatag, egymástól semmiben sem különböző, de nukleáris módon megdörrenő pop-rock slágerből áll. Pontosabban, slágernek szánt dalból. Rádiója válogatja. Az én cerebrális rádiómban egyik sem sláger, mivel egyikre sem emlékszem. Pedig többször végighallgattam a lemezt. Komolyan. A nagyon pozitív hangvételű szövegek ellenére, szerintem a Now egy kimondottan lelketlen produktum.

Lehet hogy a Fireflightból sosem lesz mainstream sikerbanda, de ez a mainstream szempontjából egyáltalán nem baj.

Advertisements