Pennywise, All Or Nothing (Epitaph, 2012)

by Gabriel Szünder

Mikor olyan albumokat hallgatok mint az All Or Nothing, első körben mindig az abszolút punk slágert keresem. „Olyan albumok mint az All Or Nothing” azt jelenti hogy dallamos, általában Kaliforniából származó punk. Az abszolút punk sláger meg olyan, hogy rövidre zárja az agyadat. A hatására legszívesebben egy boldog ámokfutásba kezdenél. Az új Pennywise lemez esetében nehéz választani, mert szokás szerint tele van óriási dalokkal. Mégis, ott van az az egy, a tökéletes. Úgy hívják hogy Let Us Hear Your Voice. Egy négy perc alatti szám, tehát egy rövid ámokfutást eredményezne. Egy-két kör az iroda körül, mondjuk. Közben fel lehetne borítani pár asztalt, be lehetne verni pár nyomtatót. It’s time we had our say / The injustice cannot stay, ahogy a szöveg is mondja. Ott van aztán a Revolution is. Oooo-ooo we want a revolution. Ó, hát sajnos ez az egyetlen mód, hogy manapság a forradalomról beszéljünk anélkül hogy kiröhögjenek. A forradalom mint pop-kulturális közhely – ezen senki sem nevet, mivel senki sem veszi komolyan. A punkban viszont ez olyan mint a Sátán a black metalban. Hogy is mondjam, elvárja az ember.

A Pennywise-t elkerülte a Green Day – Offspring méretű világsiker, de mára ennek már csak örülhetnek. Az ilyesmi az integritás látszatát eredményezi. Punk banda meg enélkül nem maradhat meg. (Nem azt akarom mondani, hogy a Pennywise esetében az integritás csak látszat). Az Offspring bőven felhígult az utóbbi időben, a Green Day meg elindult a dinoszaurusszá válás veszélyes ösvényén. A Pennywise itt maradt nekünk mint a Bad Religion kérges kezű változata. Ha már a Bad Religionről van szó, érdemes megjegyezni hogy az All Or Nothing jobb mint a The Dissent Of Man. Ezzel a Pennywise valószínűleg elért a karrierje zenitjére. Remélem lesz majd aki mond ilyeneket Fletcher Draggenek személyesen is, biztosan örülni fog neki.

„Az idők változnak. Én nem” – így szólott Billy a Kölyök Sam Peckinpah  klasszikus mozijában. A Pennywise-al sincs ez másképp. Ők sem változnak. Illetve egy kicsit talán mégis. Darabka infó azoknak akik nincsenek száz százalékig tisztában a együttes dolgaival: az új lemezen Téglás Zoli énekel.

Advertisements