Ministry, Relapse (13TH Planet, 2012)

by Gabriel Szünder

Utolérte szegény Jourgit is a sorsa. A Minsitry klasszicizálódott. Erről szól a Relapse. Innen már nincs visszaút. És hát hány rosszabb dolog történhet egy ilyenfajta polgárbaszogató együttessel?

Nem akarom leszólni a Relapset, mert öt éve nem volt már Ministry album és Jourgensen egészségi állapota alapján az is megtörténhetett volna hogy soha többet nem is lesz. Van is erő az új lemezben, nem ez hiányzik belőle, hanem az a tipikus Ministry mocsok, a Ministry bűz. A Last Sucker egy ennél rondább album volt, ha jól emlékszem. Azt persze lehetett sejteni hogy Obama megválasztása nem lesz jó hatással a Ministry zenéjére. Aggódtam is amikor meghallottam hogy a lemezt nyitó Ghouldiggersben AJ a zenészélet nehézségei miatt kesereg. Jó, a 99 Percentersben megemlékezik az occupy mozgalmakról, de micsoda középbalos szlogen ez a Git Up Get Out n’ Vote? A Ministry sem fogja már megkomponálni a forradalom soundtrackjét.

Van szuperkurvajó dal is a Relapsen. Egy. Double Tapnek hivják. Igazi Psalm 69 cucc. A címadó, a Freefall, meg a United Forces is elég arcba köpködős számok. A lemez legnagyobb része viszont nem más mint kellemes hallgatnivaló Ministry rajongóknak. Ilyesmire meg kinek volt szüksége? Az OK hogy minden lázadó előbb-utóbb megöregszik, de ezt a dilemmát Manson például jobban megoldotta mint Jourgensen. Bár azt tényleg nehéz lett volna elképzelni hogy a Ministryböl egy érzelmektől túlfűtött rockbanda lesz. Ha a lelke mélyéből akar zenélni, Jourgensennek ott van a 666 Shooters. A tény hogy a Buck Satan album annyira jól sikerült azt mutatja hogy Al távolról sem fáradt meg, csak a Ministryt nem tudja már megfelelőképpen megszólaltatni.

Lehet hogy van a Relapsenek egy másfajta tanulsága is. Érdemes megfigyelni, hogy a lemez gyengédebb dalai közül az olyan szintis-technós darabok a jobbak mint a Bloodlust. Plusz, a címadó dal Defibrillator Mix változata is érdekesebb mint az eredeti. Ezek alapján megkockáztatom a kijelentést, hogy a Ministry számára az lenne a legjobb ha vissza-relapse-elne az egészen korai albumok hangzásáig. Aki manapság Ministry-fajta zenére kíváncsi úgyis a Rammsteint hallgatja. (Én nem.)

Advertisements