Lana Lane, El Dorado Hotel (Think Tank Media, 2012)

by Gabriel Szünder

Létezik egy ősrégi filozófiai kérdés, amit mindenki ismer, hogy egy nő esetében mi a  fontosabb, a külső vagy a belső szépség. Lana Lane esetében nyilvánvalóan az utóbbi, mivel a hölgy úgy néz ki mint egy darab fa. Ráadásul azt a sok belső értéket, ami a kevésbé vonzó külső mögött húzódik meg, Lana a zenén keresztül próbálja meg kifejezni. Tudom, hogy szemétség ilyet mondani, de ha Mrs. Norlandernek lenne egy jó adak szexepilje, biztos nagyobb jóindulattal viszonyulnák a zenéhez is, amit fix időkőzönként szabadit a világra. Jó, Loreena McKennit sem egy Angelina Jolie, de Loreenanak a kisujjában több spiritualitás rejlik, mint az egész Norlander családban. Azért Lanába is szorult némi női báj, mással legalábbis nem tudom magyarázni, hogy a Rocket Scientistsal ellentétben, a Lana Lane együttes zenéje nem teljesen emészthetelen.

Egy dal erejéig, az El Dorado Hotel valósággal emlékművet állit az unalomnak. Nem, nem a tizpercesről van szó, hanem a fele olyan hosszú Life Of The Partyról. Biztos nem szándékosan csinálták, de a szöveg olyan éles ellentétben van a zenével, hogy az már egy viccel is felér. Call us dangerous / But we’re the life of the party – hahaha! Közben mintha egy viktoriánus teazsúr soundtrackjét igyekeztek volna megkomponálni.

Van a a lemezen egy „modernebb” hangzású dal is, még ha most nem is jut eszembe a címe. Ez  LL szinten talán újdonságnak számit, bár nem esküdnék meg rá, nem ismerem kivülről az egyre gazdagabb életművet. Ezt leszámitva, az  El Dorado Hotel csordogál kellemesen, mint a Santa Rosa Creek. Olyan erősen provinciális ez a zene, hogy Kelet-Európa legromániább országaiban is ritkán hallani ilyet.

Ha hagyjuk a fenébe a nagy szavakat, és ugy vesszük hogy Lana Lane zenéje egyszerűen csak progresszív köntösbe bujtatott AOR- hardrock, elég jól el lehet nosztalgiázni rajta. A Hotel például egy kimondottan korrekt pop ballada. A Roxette mondjuk jobbakat írt, de azért erre is be lehet rúgni egy forró nyári éjszakán.

Röviden: a MILF-metal első számú képviselője visszatért.

Advertisements