NOFX, Self Entitled (2012)

by Gabriel Szünder

A Karácsony már régen elmúlt, de ettől még érdemes megemlékezni az Xmas Has Been X’ed-ről, a NOFX „karácsonyi” daláról. Az Xmas szövegénél egyszerűbben és szellemesebben, valószínűleg nem is lehet megfogalmazni a huszonegyedik század egyházi-vallási bajait. A papok és az apácák egymást molesztálják, a metodisták és a baptisták meg a Buddhát favorizálják. Ez és ehhez hasonlók, Fat Mike okospöcs előadásmodorában. Az ilyesmi szerintem már zsenigyanús. Dawkins-ügyben viszont nincs igaza Miklóskának. Írhat Dawkins akárhány könyvet, a Karácsony mégsem fog feketelistára kerülni. Ahhoz az túl jó biznisz.

Rögtön a lemez elején, a 72 Hookersben, Mike megmondja a véleményét az öngyilkos terroristákról, meg a világbéke lehetőségeiről is, szóval tényleg nagyon naprakész a Self Entitled. Igaz, hogy van is mit bepótolni. Három éve nem volt már új NOFX album. Érdekes, hogy ezeknek a szövegeknek van egy konzervatív jellegük, pedig a NOFX-nek természetesen semmi köze sincs az amerikai jobboldalhoz. Nincs a NOFX-nek köze Hank Williams Jr.-hoz sem, az ideológiai tartalom szempontjából mégis érdemes összehasonlítani az SE-t, a mester tavalyi lemezével. Az is Amerika sorsával foglalkozik. A dilis vidámsága ellenére, a Self Entitled egy súlyos témákat boncolgató album, csak hogy mindenféle paranoiától és ellenérzéstől mentes. Itt inkább arról van szó, hogy az úgynevezett józan paraszti ész rácsodálkozik a világ legújabb őrületeire. Pontosabban, a paraszti nem stimmel, mert a NOFX igazi urbánus folk zenét játszik.

Így van ez, még akkor is, ha a NOFX zenéjét sokan dallamos punknak nevezik. Pop-punknak. Rágógumi-punknak. Az a szomorú igazság, hogy vannak akik nem veszik komolyan a NOFX-et. Persze, hogy a Sick Of It All komolyságához képest, Fat Mike-ék mintha valami pancsoló kislányok lennének, de ez olyan mintha Woody Allent nevezné valaki puhánynak Sam Peckinpah-hoz képest. A NOFX radikalizmusa egyszerűen csak másképp fejeződik ki. A Self Entitledben meg minden benne van ami valaha is jó volt az amerikai zenében.