Bang Tango, Pistol Whipped In The Bible Belt (78 Productions, 2011)

by Gabriel Szünder

Teljesen mindegy hogy a közeli vagy a távoli jövőben kik fogják reciklálni az úgynevezett glam- vagy hajmetált – és kétség nem férhet hozzá hogy szabályos időközönként ez meg is fog történni – a valódi nyolcvanas sound megismételhetetlen. Volt, elmúlt.

Egy stílust le lehet másolni, egy zeitgeistot nem lehet megszellemidézni. A nyolcvanas évek eszelős hedonizmusában, ami a történelemből való kicsúszás dögunalmát volt hivatott enyhíteni, volt valami gyermeki önbizalom, ami mostanára ugyanolyan távol van tőlünk mint a római virtus. A nyolcvanas évék zenéje egy – jobb kifejezés híján – zárt struktúrát képez, és ezért van az hogy a Kix-nek, mondjuk, több köze van a Duran Duran-hoz, mint a Taking Dawn-hoz.

Gond egy szál sem, mondhatnánk, hiszen gyakorlatilag mindenki aki a nyolcvanas évek során rockzenélt, azt teszi újra. Csakhogy – és itt van a lényeg elásva – senki sem veheti fel a nyolcvanas évek fonalát anélkül hogy újraértelmezné magát. (Oké, a Vain kivételével). Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, hiszen így jött létre egy pár olyan szolid rock n’ roll album mint az utolsó Warrant, vagy az utolsó Bang Tango. Érdekes persze belegondolni hogy a Rockaholic nagyjából akkor jelent meg mikor a Warrant eredeti arca és hangja épp eltávozott a hátsó ajtón.

Ez a Bang Tango sem az a Bang Tango, annak ellenére hogy a mikrofonnál még mindig Joe Lesté nyomja. Hogy miről van itt szó, az abban a pillanatban nyilvánvalóvá válik ahogy a Dick In The System lusta riffje kiloccsan a hangfalakból. A banda lerázta a hajzene manierizmusait és megtalálta saját, korábban talán nem is sejtett gyökereit. Ezzel magyarázható az is hogy egy–két szám összecseng olyan együttesek zenéjével mint a Tesla (Our Way) vagy a Guns n’ Roses (Have You Seen Her). Végül is ezek a zenészek ugyanarról a bolygóról származnak. A Have You Seen Her nagy érdeme, hogy bebizonyítja, a rock ballada elfeledett művészete még nem halt ki teljesen. Lám, van még aki ismeri a különbséget az effeminált kesergés és az őszinte önmarcangoló férfibánat között.

Mindezek ellenére, ha a zseniális című Pistol Whipped In The Bible Belt album alapján a Bang Tango tagjai kapnak még legalább egy esélyt hogy lenyúlják a nőket az álbrutál álmetál ifjú művelői elől, már nem hiába lett ez a tíz dal CD-re préselve.

Advertisements