„Ha már eltávolodás, akkor minél inkább”. DAMNED SPIRITS’ DANCE interjú

by Gabriel Szünder

A DAMNED SPIRITS’ DANCE egy felelőtlen zenekar. A 2009-ben megjelent Weird Constellations albumon nem átallották például az északi black metalt techno-dance elemekkel keverni. Ez alapján minedn esetre elmondható, hogy érdekes dolgokat lehet várni tőlük a jövőben is. Ráadásul, ami a román metal szcénát illeti, a DAMNED SPIRITS’ DANCE valószínűleg a legingformáltabb magyar együttes. Az alábbi interjú az OST Mountain Fest alkalmával készült.

Ha jól emlékszem a Hammer World lemezkritikára és az interjúra, rossz néven vettétek, hogy az ARCTURUS-hoz hasonlították a zenéteket. Ha élet-halál kérdés lenne, ti kihez hasonlítanátok a DAMNED SPIRITS’ DANCE stílusát? Vagy kicsit komolyabban: hogy írnátok le a DSD zenéjét valaki számára aki nem ismeri?

„Nem volt az akkor és ott éppen jó hasonlitgatás, nagyon az jött le, hogy mi gyakorlatilag copy-paste-eljük az Arcturust. Kétségtelen, hogy a Weird-nél alapvető hatás volt az Arcturus, de sokkal jobban árnyalja a képet ha azt mondom, hogy olyan zenekarok is nagy hatással voltak ránk (és lehet hozzájuk hasonlítani) mint a Enslaved, Emperor vagy éppen a Borknagar. Mi ezekkel szoktuk leírni a zenét ha valaki kérdezi.”

A DAMNED SPIRITS’ DANCE logó, akárcsak a Weird Constellation boritója elég távol állnak a hagyományos black metal imidzstől. Ez gondolom nem véletlen.

„A hagyományos true black mindig is távol állt tőlünk, de valahogy az emberek fejében mindig a „true black” jelenik meg ha black metalról van szó. Mi ezért is jobban szeretjük az extreme metal vagy a avantgarde black megnevezést. Az eltávolodás tudatos volt, nem akartunk kliséket és ha már eltávolodás, akkor minél inkább. De ebben változtunk, az új logo és az uj promoképek sem annyira extrémek már.”

Elég nagy a minőségi ugrás az EP és a Weird Constellations LP között. Szerintem legalábbis. A DAMNED SPIRITS DANCE ugrásszerűen fejlődik?

„Sok idő telt el a két anyag között, megint ugrás lesz majd a Weird és az új anyag között [nevet].”

Számotokra továbbra is az angol a rock-metal nyelve, nem, még akkor is, ha manapság magyar nyelven is el lehet boldogulni nemzetközi szinten?

„Igen, mi továbbra is az angolt preferáljuk, szerintem külföldön annak még mindig jobb az elfogadottsága kifejezetten ebben a stílusban, illetve az is hozzátartozik, hogy szerintünk így jobban szólnak a dalaink. A folk-pagan szintér az más ott könnyebb anyanyelven érvényesülni.”

Fogékony amúgy a magyar közönség erre az avantgárd metalra, amit a DAMNED SPIRITS DANCE játszik?

„Azt érezzük, hogy nem minden esetben. De sokan mondják, hogy van olyan része a zenének amibe lehet kapaszkodni és ez a fontos.”

Hogy néz ki manapság a magyar black metal underground? Létezik például kontinuitás? Vissza lehet vezetni a mai magyar black metal undergroundot a TORMENTORig?

„Nemzetközi tapasztalatokra alapozva, azt tudom mondani hogy a magyar underground nagyon szines és jólműködik, szerintem azt túlzás lenne állítani, hogy egészen a Tormentorig vissza lehet vezetni, de vannak olyan zenekarok, akik már nagyon régóta nyomják.”

Egy interjúban következőket mondtátok a Code666 kiadóról: „néhány, számunkra kedves zenekar is az ő égisze alatt folytatja/folytatta tevékenységét”. Konkrétabban?

„Például nagyon szeretjük az Aborym-ot, de én régóta nyomom követem a Negura munkásságát is (talán 2004-láttam őket először), de a Manes vagy éppen az új Blutmond lemez is nagyon tetszik.”

Apropó NEGURA BUNGET, a közös turné milyen volt?

„Nekünk nagyon sokat jelentett, hogy részesei lehettünk a turnénak. Nagyon jól éreztük magunkat, jó viszony alakult ki közöttünk.”

Ugyanabban az interjúban azt is mondtátok, hogy manapság „másfajta, direktebb” számokat írtok, hogy több bennük a dallamos ének. Valószínűnek mondható, hogy a következő DAMNED SPIRITS DANCE lemez még inkább eltávolodik majd a black metaltól?

„Black metaltól biztos, hogy most távolabb lesz, inkább extrém lesz és nem black. Sokat változtunk mi is emberileg, illetve a tagcserék is hozzájárultak a változásokhoz. Az új anyag sokkal direktebb lesz, rövidebb dalokkal, másabb témákkal stb.”

Mikorra várható a lemez?

„Az új anyagot júliusban kezdjük el felvenni Varsóban Arek Malczewski-vel, aki többek közt olyan zenekarokkal dolgozik (stúdióban és előben is) mint a Behemoth vagy a Decapitated. Mi már nagyon várjuk a felvételeket.”

Mi itt a Cartea de Nisip –nél tobbé-kevésbé rendszeresen szoktunk magyar vonatkozású cikkeket közölni (románul!). Szerinted Magyarországon létezik érdeklődés a román rock-metal underground iránt?

„Nem eléggé, sajnos. Azt gondolom, hogy sokszor nem foglalkozunk eléggé a környező országok undergroundjával. Én többször dolgoztam már nálatok fesztiválokon is, így nem csak a metal undergroundot ismerem, hanem a nagyobb zenekarokat is. Dolgoztam már a Phoenix-szel vagy Vama-val is. De vannak azért pozitív dolgok is, nálunk a Metalfesten is játszani fog a Kistvaen vagy Spiritual Ravishment. A Negura meg minden évben legalább egyszer felbukkan valahol.”

Ez az OST Mountain Fest buli hogy jött most össze számotokra? Fontos az nektek ilyen típusú fesztiválokon játszani, vagy inkább nyugatra koncentráltok?

„Már tavaly is volt szó arról, hogy játszunk de addigra már tele volt a program, de nagyon örülünk hogy idén újra eszébe jutottunk a szervezőknek. Igen, nagyon fontos nekünk, hogy ilyen tipusu fesztiválokon játszunk. Sok különböző tapasztalatra van szükségünk. Hülyeségnek tartom, hogy mindenki most gyakorlatilag csak nyugat felé koncentrál, miközben nagyon lelkes és jó közönség van például nálatok. Példaképpen elmlíthetem, hogy az utóbbi évek legjobb DSD bulija pont Kolozsváron volt a Negura előtt tavaly.”

Az OST Mountain Fest egy elég komoly underground metal fesztivál. Van a többi fellépő között együttes amit nem láttatok még élőben, de most szívesen megnéznétek?

„Az az igazság, hogy ketten is a zeneiparban dolgozunk így gyakorlatilag az összes kedvencünket láttuk már szinpadon vagy éppenséggel dolgoztunk is velük. Elég példáulnak csak azt említenem, hogy dolgozóként ugyan, de turnéztunk a Nevermore-ral és a Psychotic Waltz-al. De mindig jó olyan zenekarokat szinpadon látni, mint a Negura vagy éppen a Keep of Kalessin.”

Advertisements