INSANE, LIFELINE @ Flex, Arad, 07.05.2010

by Gabriel Szünder

Este posibil ca LIFELINE să fi greşit clubul. În acelaşi timp şi în alt loc se desfăşura un festival folk. Muzica acustică-melancolică cântată de băieţii de la LIFELINE şi-ar fi găsit locul mai bine acolo decât în deschidere la INSANE. Au fost puţin şi victimele circumstanţelor, căci, la ora ireal de târzie la care au început, coverurile Oasis, Dylan şi celelalte au avut efectul unor cântece de leagăn. Totuşi, LIFELINE au rupt cu tradiţia (trupelor de deschidere de la Flex) şi au cântat bine.

Cu INSANE a ajuns iarăşi o trupă maghiară de top la Arad. Cu o săptămână înainte fuseseră WATCH MY DYING şi CADAVERES, la Port Arthur sunt aşteptaţi SUPERBUTT. În urmă cu doar doi ani aşa ceva ar fi fost de neconceput. Încet, spre Europa. INSANE sunt revoltător de tineri şi au cântat cu o energie pentru care nici vârsta nu putea fi o explicaţie. Cu atât mai puţin numărul infim de spectatori. Trupa care poartă acest nume incredibil de şablonard a debutat cândva pe la începutul mileniului cu ceva nu metal pe linia KORN – LIMP BIZKIT dar au evoluat de atunci spre un metal mai nuanţat, mai alternativ, mai pe linia SUBSCRIBE. Titlul Daredevil In The Dark chiar pare împrumutat de la aceştia. Între timp, în 2009, pentru al patrulea lor album, Our Island – Our Empire, au luat premiul Fonogram – numit uneori cu tandreţe premiul Grammy maghiar – în categoria rock-metal.

În programul lor nu foarte lung INSANE au inclus cam jumătate din materialul premiat (Inside, Ready  To Kill, 33, How Dare You, Restart). Parcă numai Set It On Me, ultima cântată, a fost de pe King Of Fools. Concertele INSANE sunt, se pare, la fel ca piesele lor: foarte profi dar ca şi cum ar fi făcute în joacă. F*t*-i, n-am venit să demonstrăm nimic, suntem aici să ne simţim bine! Sau ceva în genul acesta. Cum nimeni dintre cei prezenţi nu avea idee de albumele lor, vocalistul Molnár Bálint a încercat să cointereseze publicul prin adresare directă (în engleză!). Noroc cu prietenele celor de la LIFELINE care nu şi-au pierdut entuziasmul nici în timpul setului INSANE. De la piesă la piesă, energia INSANE a început să se răspândească şi prin sală, determinându-i pe băutorii de bere să-şi întoarcă măcar capul spre scenă.

Bálint a cântat în tricou THE IDORU şi la capăt a mulţumit celor de la LIFELINE. Solidaritate şi respect! Luând în considerare că spre 15 iunie Flexul se închide temporar şi că festivalul Port Arthur se anunţă destul de slab, aş vrea să-i mulţumesc şi eu pe această cale lui Adi Bâlici, patronul clubului, pentru cel mai tare sezon de concerte din istoria Aradului.

Advertisements