3 INCHES OF BLOOD, Here Waits Thy Doom (2009)

by Gabriel Szünder

3 INCHES OF BLOOD ar trebui să se numească, după câte se ştie, HALFORD. Bine, cum numele era ocupat, măcar PAINKILLER. Cică pe la începuturile carierei lor au fost luaţi de unii drept o trupă de parodie. Nu ştiu dacă e adevărat – deşi fantezia jurnaliştilor, după câte se ştie, nu cunoaşte limite – dar dacă nu, e în orice caz o poantă bine găsită. Pe de altă parte, trupa se bucură de binecuvântarea oficială marelui Rob, aşa că nimeni să nu îndrăznească să cârtească! La ce egomaniac e însă Rob, cine se mai miră.

Băieţii se aruncă cu capul înainte – “feieş” cum se zice pe la noi – în noul album, reuşind, prin compoziţia numită Battles And Brotherhood, un început bombastic. Mă rog, bombastic e cuvântul de ordine când vine vorba de 3 INCHES OF BLOOD. Battles And Brotherhood este o fuziune perfectă între stilul trupei britanice invocate şi al acelei “trupe americane barbare cu săbii”, cum ar zice Paul Stanley, care se numeşte MANOWAR. Aşa, per total, Here Waits Thy Doom este băgat până la gât în NWOBHM, în măsură chiar mai mare decât albumele anterioare ale trupei canadiene. În Fierce Defender o iau fără jenă la galop, iar Rock In Hell (Will you be there to rock in hell, Doamne!) este un proto-metal de pe la British Steel sau chiar hard rock. În Preacher’s Daughter, megaepică, parcă ar răsuna Hammondul, iar în All Of Them Witches, MAIDEN. Zic şi eu aşa, de dragul, rigorii, căci album din acesta fără urme MAIDEN nu se poate.

Rămâne întrebarea dacă albume ca Here Waits Thy Doom, respectiv trupe ca 3 INCHES OF BLOOD, sunt “bune”, dacă sunt “necesare”. Necesare probabil că nu sunt – pentru ce ar fi? – dar bune, da, absolut. Dacă această minunată formă de muzică numită NWOBHM e să supravieţuiască şi să-şi păstreze vitalitatea, ea trebuie neapărat cântată aşa cum o fac 3 INCHES OF BLOOD sau BLACK TIDE. Cu atâta dezinvoltură, cu atâta iresponsabilitate chiar. Asta lipseşte după mine unei formaţii ca HAMMERFALL, care prea încearcă să meargă la sigur, dar asta e altă poveste. Contrar aparenţelor 3 INCHES OF BLOOD nu sunt un JUDAS PRIEST tribute band şi lejeritatea, liberatea cu care se ating de moştenirea întregului hard rock şi heavy metal, de la DEEP PURPLE la METALLICA, este aproape unică. Rară, în orice caz. Sperăm numai că să nu-i ajungă blestemul trupelor metal canadiene.

Advertisements