„Ne igyatok sok kólááát!” REAL LIES interjú

by Gabriel Szünder

Az alábbi interjú a szegedi Real Lies zenekarral készült 2010-ben és kimondottan vicces.

Végül is hogy jöttetek össze a Luna Amaraval?

Balázs: „Elég szerénytelen dolog ezzel a kérdéssel kezdeni. J Te ajánlottad őket nekünk, miután a myspace-en rádkérdeztünk, milyen bandákat ajánlanál a közös koncertezésre Romániában J”

OK, az ötlet tőlem jött.

Balázs: „Meghallgattuk a felpakolt számaikat, ez alapján tetszettek meg. Aztán megkerestük őket, volna-e kedvük pár közös bulit lenyomni. Utólag látjuk, ez elég merész húzás volt a részünkről, mert ők velünk ellentétben elég népszerű bandának számítanak.”

Egyáltalán mit tudtok a román rockzenéről ?

Matyi: „Vak vagyok ehhez a kérdéshez. De nem hiszem, hogy nagyon különbözne a mienktől…A nyugati hullámok nem állnak meg Magyarországon.”

Balázs: „Sok mindent én sem. Ismertem korábban a Nightloserst. Egy kolozsvári kollégám mutatta a zenéjüket, nagyon komálom az ilyen fúziókat. Na és novemberben játszottunk az Iguana pe Fir-rel Szalontán, ők is elég jó zenét tolnak.”

És a magyar rockéletet hogy magyaráznátok el egy kivülállónak?

Balázs: „Van a Tankcsapda és a Kispál és a Borz. Ezek a bandák az első liga, a rendszerváltás utáni zenei vákumból emelkedtek ki, és nagy rajongótábort építettek fel. Ma bármit és bármikor megtöltenek, a rajongóik nagy része már a gyerekeit is viszi magával koncertre. Rajtul kívül Budapesti „trendzenekarok” vannak, akiknek jól megy. Meg tehetségesek, akik vidéken az undergroundban maradnak. A rossz nyelvek zenei maffiáról suttognak, de igazából szerintem itt a hagyományosan korrupt kelet-közép európai mentalitás játszik inkább, ami gondolom nem csak nálunk figyelhető meg.”

Matyi: „Nézzen be a Garabonciásba…Pesten csak annyival más a helyzet, hogy direkt alakítják lepukkantá a helyeket…(romkocsmák)…amúgy nekem az „őszintén” amortizált hely bejön…”

Hogy látjátok ezt a „nemzeti rock” mozgalmat? Romániában például semmiféle analógiája nem létezik ennek a dolognak.

Matyi: „Szerintem igénytelen ez a műfaj…”

Balázs: „Ez érdekes, egy másik zenei blog is rákérdezett erre a dologra (a Clickzoombytes). Szerintem ez elsősorban politikai eredetű dolog, a zenéhez nyilván semmi köze, nem képvisel értéket. Úgy gondolom, hogy a hazai politikai megosztottság, különösen a 2004-es népszavazás gerjesztette ezt a mozgalmat, ami véleményem szerint inkább a jelenlegi kormánypárt ellen szól, mintsem bármi más ellen. Azt gondolom, ha a jelenlegi politka változik, az le fogja csillapítani ezt a trendet. Egyébként zenész körökben nem igen esik róla szó, annyira kívül esik mindenen.”

OK, beszéljünk akkor rólatok. Miért hagytátok el a Wulfgang zenekarnevet? Szerintem kimondottan érdekes volt.

Balázs: „Egyfolytában vitatkoztunk rajta annak idején, mi legyen a nevünk. Ez épp Atesz ötlete volt. Ezzel a névvel letoltunk egy bulit, de a következő fellépés előtt már ez sem tetszett mindannyiunknak. Végül abban állapodtunk meg, hogy egy haverunkat kérjük fel a keresztapai feladatra, mert akkor demokratikusan bele tudunk törődni, ha más adja a nevet J.”

Egyáltalán kicsoda Wulfgang?

Matyi: „Amódeusz Múzart!!! Nem mondod, hogy nem halottál még róla…???!!!”

Atesz: egy ’81-es Stallone film főgonoszának a neve alapján lett, de el lett baszva, megnéztem az imdb-n és nem Wulfgang, hanem Wulfgar igazából.

Jól értettem hogy koncerteztetek már Romániában? Mikor, hol és milyen volt?

Matyi: „Csúcs élmény volt… Imádom a közös utazásokat. Nagyon kitartó volt a közönség..végi figyeltek ránk, és rengeteget dicsértek… Akkor dőltem össze, amikor egy srác odajött az 5000 forintos pólójával, hogy írjuk alá… Aláírtuk!”

Balázs: „Nagyszalontán játszottunk novemberben. Beugrottunk egy másik szegedi banda helyett. Komolyan mondom, óriási élmény volt. A közönség egészen fantasztikus arra felé. Életünk egyik legjobb fellépése volt, bár az utóbbi időben idehaza is jobb bulikat adunk. Valahogy úgy éreztük, mintha azon az estén szintet léptünk volna J.”

Miért fontos ez nektek, hogy mondjuk Romániában vagy Szerbiában játszatok?

Balázs: „Egyrészt nagyon élvezzük a külföldi kiruccanásokat, másrészt pedig külföldön csak az számít, milyen zenét és hogyan adsz elő.”

Matyi: „Szép példája ez a magyar-román barátságnak, amiben személy szerint, ha meglehetősen naiv ábránd is, de  hiszek.”

Hogy egy hülye kérdést is feltegyek, nem lenne jobb angolul énekelni, ha már a határokon túl is játszatok?

Balázs: „A szövegeket én írom az utóbbi időben. Korábban, amíg Atesz is írt, addig voltak angol számok is, most is van a repertoárban ilyen. Én nem érzem eléggé otthon magam az angolban ahhoz, hogy olyan szófordulatokat, jelentéspárhuzamokat vigyek bele a dalszövegbe, amire a magyarban képes vagyok.”

Manapság milyen feldolgozásokat játszatok a koncerteken?

Balázs: „Két feldolgozást szoktuk játszani egy-egy bulin, ami vagy FNM, vagy QOTSA, vagy pedig Foo Fighters mostanában.”

Milyen óperenczián túli kiadók kértek el számokat tőletek és milyen válogatásokon jelentek meg?

Balázs: „Az egyik a 272 Records nevű Hollywood-i lemezcég (Riot on Sunset vol. 18 válogatás lemez),  a másikat pedig Quickstar Productions-nak hívják, ők Baltimore-ban laknak. Az ő lemezük inkább nemzetközi válogatás (Rock 4 Life, vol. 10), ő egyelőre még csak a neten elérhető.”

2010-ben összehozzátok az albumot is?

Balázs: „Úgy tervezzük, hogy még idén év végére jó lenne elkészíteni legalább a felvételeket. De persze mi elég ráérős zenekar vagyunk, úgyhogy majd meglátjuk. Most van két kész szám, és jópár ötlet.”

A Tenormanhez képest lesznek nagy változások?

Matyi: „Mindenképpen…Új dalokat fogunk felvenni pl.”

Balázs: „Igen. Matyi témái mást hoznak ki belőlünk, mint az előző dobosuk (Papdi Csabi) agresszívebb ötletei. Most úgy érezzük, egy kicsit lájtosabb lesz a lemez, de az biztos, hogy ettől még nem lesz könnyebben emészthető J.”

Az albumot is le lehet majd tölteni ingyen?

Balázs: „Ha szerzőiben jön ki akkor biztosan. Ha nem, akkor is feldobjuk tán valami torrent oldalra. Pénzért akkor érdemes adni szerintem, ha jelentős a rajongóbázisod. A mi szintünkön ennek inkább promóció értéke van csak.”

Végezetül üzenj valami vicceset/okosat az egyszerű román rockernek aki nem is tudja mi fán terem a Real Lies.

Balázs: „Aki nem volt ott a Temesvári és Kolozsvári bulin, az nagyon elbaszta. Olyanról maradt le, amit nem mindennap hallhat. Ne hallgassatok azokra, akik ott voltak! J”

Matyi: „Ne igyatok sok kólááát!”

Advertisements