REAL LIES, Tenorman (2009)

by Gabriel Szünder

REAL LIES s-au format în anul 2000 la Szeged şi timp de nouă ani nu au înregistrat în afară de acest EP decât un demo. Asta e, cred, o dovadă de seriozitate. Sau de lipsă de bani. Demoul se numea Wulfgang, care pe vremea aia (2007) era şi numele trupei. În cei doi ani dintre cele două înregistrări băieţii au adoptat nu numai anostul nume REAL LIES dar şi-au procurat şi o pereche nouă de testicule. Vreau să spun că dacă pe Wulfgang se găsea ceva metal alternativ-plângăreţ ce sugera influenţa nefericită a unor trupe ca GODSMACK sau STAIND, Tenorman rupe serios.

Fiind un EP, nici Tenorman nu este un material interminabil. Intermezzo este o poantă, Tücskölés [Cricketing] este muzică de greieri, iar Zárószó [Closing Words] este un număr acustic solo destul de făinuţ al chitarist-vocalistului Váczi Balázs. Cele patru piese care formează substanţa discului sunt însă foarte bine făcute. Metal alternativ, dar cu accentul pe metal nu pe alternativ. În linii foarte mari, în linia DEFTONES. Cu ceva ezoterism inspirat probabil de opera incomensurabilei formaţii TOOL. Cele patru piese sunt, de altfel, destul de omogene ca gen. Kamionpuszi [Truckkiss] este mai directă, Mechanikus keringő [Mechanical Waltz] mai alternativ-progresivă, Új hús [New Meat], la fel. În aceasta din urmă, bateristul este în formă mare. Bate ca Mike Bordin. Ultima, Holdlemente [Moonset], aminteşte pe alocuri de momentele mai dure ale noului album ALICE IN CHAINS.

Cred că un viitor album REAL LIES nu va fi nici el plictisitor. Deocamdată, EP-ul sună surprinzător de bine pentru un material de acest gen – distribuit gratis pe internet. Nu ştiu la câţi locuitori revine o trupă rock în Ungaria dar sub presiunea numărului mare, calitatea tehnică şi muzicală a înregistrărilor pare să crească mereu.

Advertisements