“Tolkien e Dumnezeu!”. Un interviu cu Lady Nott și Sathorys Elenorth

by Gabriel Szünder

Pe 12 septembrie 2009, duoul spaniol format din Sathorys Elenorth şi Lady Nott au cântat pentru prima oară în România. Au urcat pe scena din Braşov în două dintre incarnările lor muzicale, NARSILION şi DER BLAUE REITER. Dacă nu au fost primii, au fost în mod sigur printre primele trupe “fantasy folk” şi “ dark wave marţial” care să concerteze în România. Abia au terminat de cântat ultima melodie alături de ARCANA, formaţia suedeză cu care cei doi au împărţit scena, Sathorys şi Lady Nott s-au arătat dispuşi să ne împărtăşească opiniile lor despre muzică, mersul lumii şi alte subiecte. Simpatica Veronica, însoţitoarea celor doi muzicieni, ne-a asistat pe lungul şi sinuosul nostru drum de la limba engleză la limba spaniolă şi înapoi.

Gabriel Szünder: Am aici câteva întrebări referitoare la NARSILION şi câteva referitoare la DER BLAUE REITER. S-ar putea să le încurc la un moment dat, dar să începem. Sathorys, în ce priveşte istoria NARSILION, ai înfiinţat – dacă am înţeles corect – un proiect muzical în 1999 sub un nume diferit – LACRIMA PROFUNDERE –  apoi ai schimbat numele proiectului de câteva ori, pentru a te opri la NARSILION. Care a fost motivul schimbărilor de nume?

Sathorys Elenorth: E adevărat, NARSILION a început ca un vechi proiect de-al meu. Era vorba numai de mine la vremea aceea, am înregistrat câteva demouri, dar proiectul nu se numea NARSILION. Acest proiect muzical şi-a găsit sfârşitul în momentul când am înfiinţat ORDO FUNEBRIS. În această formulă am înregistrat două CD-uri. Ulterior am desfiinţat trupa şi am înfiinţat NARSILION, împreună cu Lady Nott.

GSz: Înseamnă că le vezi ca trupe diferite de fapt?

SE: Da, absolut.

GSz: Până la urmă în ce an s-a născut NARSILION?

SE: 2002.

GSz: NARSILION este un cuvânt din limba elfică, după câte ştiu [“Cântul Soarelui şi al Lunii”], dar aţi putea explica, vă rog, semnificaţia numelor voastre, Lady Nott and Sathorys Elenorth?

SE: Nu are nici o semnificaţie specială, este doar un nume, un nume de artist.

Lady Nott: Nu şi în cazul meu. Nott este o zeiţă scandinavică, o zeiţă a nopţii. Este vorba deci de un nume mitologic.

GSz: Este Lady Nott un alterego de-al tău?

LN: Cât timp sunt pe scenă, da.

SE: Numele noastre există doar în regatul magic numit NARSILION.

GSz: Ai numi lumea NARSILION una romantică, în sensul în care vorbim de literatură romantică, de exemplu?

SE: Aş numi-o fantasy.

GSz: Bine, dar nu crezi că reflectă o atitudine, să-i zicem antimodernă? Vreau să spun, întreaga concepţie a trupei, care se bazează pe elemente mitologice şi fantasy, n-ar putea fi văzută oare ca o luare de poziţie împotriva lumii noastre moderne, a caracterului ei superficial, a lipsei de valori autentice?

SE: Bineînţeles, bineînţeles! În acest moment al evoluţiei umanităţii, toate tradiţiile sunt pierdute, societatea îşi uită istoria, iar acesta este modul nostru de a revendica aceste tradiţii. Muzica este modul nostru de a călători înapoi în timp, chiar înainte de timp. Este modul nostru de a ne arăta respectul pentru “Mama Pământ”, pe care o iubim în toate manifestările ei.

GSz: Iar Tolkien reprezintă o mare inspiraţie pentru voi.

SE: Tolkien e Dumnezeu!

GSz: Apropo, v-au plăcut filmele lui Peter Jackson?

SE: Nu respectă cărţile întru totul, dar, sigur, le iubim!

GSz: V-ar fi plăcut să faceţi muzica acestor filme, dacă aţi fi avut ocazia?

LN: Ar fi fost un vis devenit realitate pentru noi.

SE: Într-o măsură semnificativă, muzica NARSILION a fost inspirată de coloana sonoră a unor filme fantasy, ca Willow sau Conan.

GSz: În momentul de faţă lucraţi la un nou album NARSILION. Aţi putea povesti puţin despre el?

SE: Albumul se va numi Elenna-Nore, ceea ce înseamnă “Direcţia Pământului înspre stele”. În limba elfică…

GSz: Din punct de vedere muzical, în ce fel va fi diferit de ultimul vostru album?

SE: Vom încerca să încorporăm instrumente noi, dar în principiu, din punct de vedere esenţial, muzica nu va fi foarte diferită.

GSz: Cum ai explica diferenţa dintre  NARSILION şi DER BLAUE REITER?

SE: Nu sunt foarte diferite. NARSILION reprezintă o viziune a trecutului, iar DER BLAUE REITER o viziune a prezentului, a vieţii aşa cum se întâmplă acum, cum o vedem noi, a cursului pe care l-a luat umanitatea, a relelor ce se întâmplă în lume şi care se vor întâmpla în viitor dacă nu schimbăm acest curs.

GSz: Aţi dedicat noul album [“Nuclear Sun”] catastrofei de la Cernobâl. De ce chiar acum?

SE: Păi, acest proiect al nostru este unul destul de nou. Există o multitudine de lucruri care ne interesează. Acum a fost Cernobâlul, data viitoare va fi ceva diferit. Apoi, în curând se vor împlini 25 de ani de la dezastru, în plus, “sarcofagul” de la Cernobâl este pe cale să cedeze.

GSz: Numele DER BLAUE REITER a fost purtat de un grup de artişti în Germania la începutul secolului douăzeci. De ce aţi ales acest nume pentru trupa voastră?

SE: Iubim arta. Pictura, sculptura…

GSz: Fotografia…

SE: Da. Apoi, această mişcare a avut de suferit în Germania lui Hitler. Pictorii au fost cenzuraţi… Au trebuit să lupte pentru libertatea lor artistică.

GSz: În concertele voastre, elementele vizuale sunt foarte importante. Nu credeţi că îi dezavantajaţi pe cumpărătorii CD-urilor voastre, că cei care nu au posibilitatea să vă urmărească live pierd ceva din esenţa muzicii voastre?

SE: S-ar putea să piardă ceva. Dar şi CD-urile noastre sunt foarte conceptuale. Showurile noastre sunt foarte “marţiale”. Ascultatul unui CD de-al nostru este o experienţă mai calmă. Pe de altă parte, aceste CD-uri pot fi considerate şi soundtrackuri.

GSz: Este prima dată când cântaţi în Braşov?

SE: Da şi e incredibil!

GSz: Vă aminteşte în vreun fel de casă [Catalonia]?

SE: Nu, deloc, este ceva total diferit.

GSz: Mulţumesc pentru interviu şi sper să vă revedem cât mai curând!

SE: Mulţumim şi noi şi mulţumim pentru şansa de a cânta aici!

Advertisements